Art, cultura i comunitat

Trinitat_15

Col·lectiu Dinamo pintant de manera comunitària una torreta de la llum a una plaça interior de la Trinitat Nova

Art, Cultura i Comunitat: elements per la construcció del comú

És el nom del Taller que hem realitzat a l’Escola d’Estiu de l’IGOP (Universitat Autònoma de Barcelona) en Jaume Gatell, en Marcel·lí Puig i l’Antonio Alcántara.

Quan vam començar a pensar i dissenyar aquest taller, ens varem formular un seguit de preguntes, a les quals era molt  complicat donar resposta des d’un laboratori o des d’un format d’aprenentatge més acadèmic.

Vam pensar en generar un  espai fresc i dinàmic on assegurar un atmosfera distesa, creativa. I així, construir el coneixement de manera col·lectiva i treballar plegats a partir d’experiències comuns que ens permetessin donar resposta als següents interrogants:

  • Paral·lelament a un increment de l’incertesa  s’està produint, des de la base mateixa de la ciutat, processos de  creativitat  que generen coneixement ? 
  • Són els llenguatges artístics nous vehicles per la construcció individual i col·lectiva?
  • El discurs sobre els béns comuns, obre noves perspectives per un desenvolupament que posi en el centre a les persones?

Convençuts que sols, individualment, és molt difícil obrir el futur, anem a la recerca de la creativitat, del treball col·lectiu, de la generació de coneixement. Entre l’Estat i el mercat s’obren noves possibilitats per a la creativitat, per a la construcció de coneixement, per un futur  més engrescador, on tots i totes i tenim un paper a jugar.

[una presentació del taller amb els principals conceptes i idees a treballar]

Antonio Alcántara – Formació i Circ Social, Ateneu Popular 9barris