Nou Barris: crisi i polítiques

MANIFEST  DE LA COORDINADORA D’ENTITATS I AA.VV. DE NOU BARRIS

Nou Barris pateix de manera extrema l’impacte de la crisi econòmica. Ho demostren les dades d’atur a les oficines de l’INEM o la caiguda de la renda per habitant. Ho demostren també la quantitat de desnonaments i els símptomes de misèria que detectem quotidianament. Els veïns y veïnes de Nou Barris no hem provocat la crisis. Els responsables son els especuladors y financers que han jugat amb els interessos de tots y els polítics que ho han deixat fer. Però  en els nostres barris s’acumulen els problemes, agreujats per la manca de polítiques socials des de tots els nivells: Ajuntament, Generalitat y Govern de l’Estat.

Ens trobem amb

•    Greus retallades sanitàries (inclòs el tancament del servei d’urgències a Guineueta o els retalls a l’Hospital de la Vall d’Hebron) i la introducció de copagaments a les receptes, mentre es descobreix que alguns s’han enriquit il.lícitament amb el Centre Sanitari de Cotxeres i d’altres centres sanitaris a Catalunya.
•    Retallades dramàtiques a l’ensenyament públic, com el tancament de la matriculació al Ceip Roger de Flor i al  Ceip Sant Josep Oriol; el bloqueig de la política d’Escoles Bressol, la eliminació de la sexta hora o el més que previsible augment del número de l’alumnat por aula; a més a més del retalls en las beques de menjador.
•    Una política de vivenda pública inexistent: mentre molts dels nostres veïns són amenaçats de desnonament per bancs i caixes d’estalvi que no paren de rebre diners dels nostres impostos, constatem l’absència d’alternatives des de l’administració pública. Exemple sagnant: les 400 vivendes buides a Torre Baró a l’espera de compradores inexistents.
•    Insuficients polítiques socials de recolzament a las famílies que pateixen l’atur o a les que necessiten suport per la dependència. Estem detectant a algunes escoles casos de nens que pateixen gana i situacions d’extrema dificultat econòmica en molta altra gent. Constatem que la xarxa de Serveis socials i de suport a aquestes necessitats està totalment desbordada.
•    Per comptes de fer polítiques actives de foment del treball, s’anuncien retalls en els serveis d’ orientació i formació a las persones aturades (Barcelona Activa, SOC)
•    Els retalls també han arribat a la cultura: rebaixa important de la dotació econòmica als equipaments públics, inversions sota mínims… Per a nosaltres la cultura no és un luxe, si no una necessitat  per tal de formar-nos com a persones. A Nou Barris és un gran àmbit de participació, de foment de la ciutadania i de promoció i cohesió socials.

I tot això agreujat per la actuació d’un equip de govern municipal poc donat al diàleg, poc pro-actiu amb les entitats, al que sembla que li costa veure i reconèixer la gravetat de la situació i l’efecte de les retallades, i que en alguns casos ha adoptat decisions manifestament oposades als interessos dels propis barris (cas del camp de futbol de Porta).

Per tot això, les entitats de Nou Barris que firmem aquest manifest exigim a les administracions públiques (Generalitat i Ajuntament):

•    una avaluació detallada la situació político-social-econòmica als nostres barris,
•    l’adopció de mesures orientades a  pal•liar i revertir els efectes socials de la crisis, especialment en les persones més necessitades:
•    que això es treballi coordinadament amb les entitats,
•    que aquestes mesures vagin adreçades a totes les persones de Nou Barris que ho necessitin, sigui quina sigui la seva situació “legal”,
•    que aquesta crisi no sigui l’excusa per privatitzar serveis públics,
•    l’adopció de polítiques encaminades a la defensa i reforçament del comú, d’allò públic,
•    l’adopció de polítiques de transparència en la gestió pública : que no s’oblidi que els polítics i les administracions han d’estar al servei del ciutadà i no al revés.
•    mesures de suport al teixit social de Nou Barris i reconeixement i recolzament real de la participació

Coordinadora d’Associacions de Veïns i Entitats de Nou Barris
Barcelona, 27 de juny 2012.