Trotam Teatre celebra 10 anys amb un nou espectacle

Cartell_james_baixa_blog

James on the rocks es presenta el 30 de juny a l’Ateneu

Parlem amb Jordi Soriano (dramaturg), Josep Pla (actor) i Albert Requena (actor) del procés de creació del darrer muntatge de Trotam Teatre

P: D’on surt la idea de James on the rocks?

Jordi: Ja teníem un espectacle d’aventures, sobre l’Indiana Jones, i quedava molt clar que era un estil i un gènere que ens agradava molt. Pensant en repetir l’experiència d’aquest espectacle, que es deia Scarab, vam pensar que una cosa semblant era un James Bond, que manté el gènere d’aventures i és un referent molt clar per al públic: un espia que viatja per tot el món i que passa per mil·lions d’històries.  

P: Un cop teniu clar això, quins passos seguiu per escriure l’obra?

Josep: Bé, primer ho fem entre tots: cada un dels tres, el Jordi, l’Albert i jo, escribim una història, un argument.

 Albert: I ens les votem els uns als altres… Però sempre guanya la del Jordi!

Josep: És com una batalla creativa…

Albert: …però escribint una trama d’espionatge!

Josep: Un cop vam tenir decidida la trama que hauria d’escriure el Jordi, ell va escriure fins a 7 quadres, que conformen l’escaleta. I a partir d’aquí, l’Albert i jo ja ens posem a crear.

Albert: Seguint aquesta escaleta vam començar a improvisar i a on el Jordi posava agafa i viatja a tal lloc doncs nosaltres pensàvem com viatja, com ho representaríem. 

Jordi: L’Albert i en Josep creen la posada en escena a partir d’unes indicacions que són molt mínimes. 

P1000240_r

L’Albert i en Josep recreant una escena de ‘James on the rocks’ a l’escenari de l’Ateneu

Albert: Nosaltres ho vam treballar un parell de mesos o tres, mentres en Jordi ja anava preguntant que com anava la cosa… i vam fer-ho així molt primitiu, sense res, però tot mimat. I quan vam tenir tots els 7 quadres desenvolupats li vam dir al Jordi Vine! (tot i que abans ja li vam dir que vingués algun cop) i ell anava dient el què li agradava, per on havíem de tirar, etc…

Jordi: A partir de la proposta activa de l’Albert i del Josep, el què vaig fer va ser fixar-ho, pulir una mica allò que ells havien dit, formular-lo perquè fos més clar, no repetitiu… I bé, a partir d’aquí el text que jo els hi vaig escriure es va haver de tornar a re-escriure. Perquè jo treballo des de casa meva, al meu ordinador, i aquí a l’escenari moltes vegades després no encaixa el meu ritme amb el que ells fan, hem d’unir la dramatúrgia d’una banda i les accions físiques per una altra. No és gaire normal, habitualment va tot junt, però nosaltres treballem d’aquesta manera.

Albert: De fet encara l’obra encara està ensamblant-se, hi ha moments i escenes on el text era molt agut, però era per un altre tipus d’obra, perquè feia molt d’humor amb la paraula i nosaltres estem fent una cosa d’acció. O bé altres coses que sortien d’una improvisació i el Jordi ho agafava i ho escrivia.

Jordi: Des de l’ ‘Scarab’ i ara també amb el ‘James on the rocks’ la nostra intenció sempre és com poder recrear una pel·lícula, que passa per infinitat d’espais diferents i que té multitud de personatges, amb el mínim, mínim de recursos i utilitzant el llenguatge teatral més clàssic.

P1000242_r

Foto: En Josep, en Jordi i l’Albert (Cia. Trotam Teatre) durant el procés de creació a l’escenari de l’Ateneu

Albert: A partir d’una pel·lícula de molta producció i amb molts elements per representar-la, nosaltres la transformem fent que sigui comprensible, que resulti divertida i no perdi qualitat. Nosaltres no tenim les explosions però tenim efectes que faran que al públic li arribi, que tingui la sensació que està veient una pel·lícula, però senzillament és teatre.

Josep: Tot neix perquè som fans de l’Scarab i buscàvem un projecte per repetir una mica això: l’acció i la trasposició del cinema al teatre. Molts cops ens ho deien, ja amb l’altre projecte, que se’n feien creus: com pot ser que estiguem veient l’avió aquest, i el cotxe aquí i com esteu volant i com viatgeu… i no hi ha res? Juguem amb l’imaginari del públic, que ens ajuda a crear la història.

Albert: Ve una mica de la pedagogia que vam estudiar els 3, ajuda molt l’imaginari i l’observació, i juguem amb els referents del públic de manera que si fem alguna cosa de seguida ho enganxa. És un diàleg amb l’espectador.

P1000232_r

Albert i Josep, els actors de ‘James on the rocks’

Jordi: La diferència del James on the rocks amb l’Scarab és que en aquest últim la paraula no era important perquè tot i que no era pantomímic sí que parlàvem amb idiomes inventats, o altres llengües… Però a James on the rocks la paraula té més força i per aixo sí que ha calgut que hi hagués un guió i escriure uns diàlegs.

Albert: Ens ajuda també una veu en off a fer comprensibles algunes coses, per situar l’espectador.

P: Sou vosaltres tres només treballant en aquest espectacle?

Josep: Bé el vestuari, l’escenografia i l’atrezzo sí que ens ho hem fet nosaltres.

Albert: Hem anat a comprar -sobretot amb en Jordi que té molt bon ull!-, coses de segona mà i hem fet construcció també, perquè per exemple comprem un material que després el cosim perquè sembli una altra cosa. I també volem jugar molt, volíem que fos molt dinàmic i no hi podia haver al mig una escenografia, així que l’escenografia serem nosaltres mateixos i aconseguirem representar el moviment.

Josep: La banda sonora i els efectes ens ho fa un tècnic de so, en Jordi Agut.

Jordi: Ja havíem treballat amb ell en un altre espectacle.

Josep: La il·luminació en Jaume Feixas, que també ens farà de tècnic. I el disseny gràfic la Sandra Laprada.

Albert: Les veus en off entre en Jordi i una amiga amb qui vam estudiar, que ens ha ajudat. Però en general tots tres som molt creatius en tot i toquem totes les tecles!

Jordi: Des de la dramatúrgia fins a tot el què són elements de construcció de l’espectacle, perquè tampoc disposem d’un gran pressupost.

 P: Teniu ganes d’estrenar ja?

Albert: Moltes!

Jordi: Sí!

Josep: També ens feia il·lusió que complim deu anys de companyia i ens semblava important celebrar-ho estrenant un espectacle nou

Albert: És tant nou, que sort que vam fer aquells 10 minuts al Lokal de Risk, i va ser molt guai la resposta i ens va servir per dir: val, estem anant bé! Perquè sinó hagués estat anar molt a cegues.

Josep: Sempre vols pulir coses. I estrenem el 30 de juny, que ens gravaran en vídeo i així tindrem un referent, però l’espectacle acaba de néixer i segur que veurem moments que voldrem retocar, o veient la resposta del públic ens guiarà per retallar o estirar els diferents moments.

Esdeveniment al Facebook

http://www.facebook.com/events/252041671575449/